onsdag 3 mars 2010

Torsdagsreflektionen vecka 9

Våra sinnen behöver få upplevelser, vi behöver få känna glädjen över att göra något kreativt.
Det är när vi får det som vi växer och gror.
När vi köper bröd i affären så är det nästan alltid skivat, osten likaså.
Har det verkligen gått så långt att vi inte ens har tid att skiva en skiva ost ? eller är det så att vi ska vara så effektiva så vi måste förenkla allt.
Vi missar det fantastiska i att bröd doftar gott när det kommer ur ugnen, som här när maken gjorde foccatia förra helgen.
Eller känslan när jag sitter med min stickning och ser mitt alster växa fram med mina händers hjälp.
Det är nog ingen tillfällighet att det är fler o fler som stickar, eller bakar med surdeg.
Människan behöver få använda sina händer och sinnen.

Nu är det dags att visa era reflektioner över veckan som gått, reflektera och lägg din kommentar här hos mig.
Surfa runt och dela våra reflektionstankar.

13 kommentarer:

Pennelina sa...

Helt rätt! Jag är beroende av att använda mina händer, och att få baka, sticka, skapa, skriva, fotografera... Baka förresten, det är en helande upplevelse som väcker många sinnen till liv :-)

Kramar till dig!

Pumita sa...

Mm, kan nästan känna doften ända hit! Det var många kloka tankar du hade i det här inlägget. Efter att ha läst om hur mycket tillsatser det finns i köpebröd har jag börjat baka nästan allt matbröd själv och det ger mig tillfredsställelse. Inte bara i form av doft och goda mackor utan just det du beskriver som kreativitet (och närvaro som jag uppfattar det).

Skaparglädje sa...

Jag är också en person som använder mina händer bla. till att baka, och just att se när mitt handarbete växer fram och blir ett motiv, skapa i trädgården m.m.
Kram Anne-Lie

NinaVästerplana sa...

Det brödet ser ut att smaka gott...
Tycker inte jag använt mina händer till nåt mer än snöskottning på mycket länge nu ;-)
Ha´t himla gôrgôtt
Nina

Marie sa...

Men så sant och så klokt. Att låta den kreaktiva och skapande sidan sina hos en människa är nog nå´t bland det tokigaste vi kan göra. Samtidigt som man arbetar fram nå´t stimuleras så många sinnen. Glädjen och stoltheten man känner efter ett skapande och över dess resultat är viktigt att få känna tror jag. Finns alldeles för mycket "färdigmat" i affärerna i dag. Home made är bäst, ingen protest!!! ;-)http://carpediemmie.blogspot.com/2010/03/torsdagsreflektion_03.html

Anonym sa...

Nu kändes det som att det var för länge sen här bakades.

Mikabella sa...

Ja kreativitet skapar energi och glädje. Man känner sig levande. Vi blir så "proppade" med att tideninte räcker till. Tidningar skriver alltid om stressen att ha familj, mat som skall göras på 10 min och bristen av fritid. Är det egentligen så att vi har mindre tid idag eller är vi bara sämre på att utnyttja den? Luras vi till att vara stressade helt i onödan?

Kram kram. Nu finns min reflektion för veckan upplagd.

http://mikabellas.blogspot.com/2010/03/stanna-upptorsdagsreflektion.html

Helena sa...

Vi köper färdigskivat bröd för att det är mycket enklare och smidigare då vi förvarar vårt bröd i frysen hela tiden och bara tar fram de skivor vi behöver under dagen. Bakat eget bröd har jag aldrig gjort, men jag håller med om att det doftar underbart och smakar gudomligt. Här är min reflektion; http://aragornsfru.blogg.se/2010/march/torsdagsreflektion-43.html

Pumita sa...

Nu har jag reflekterat över veckan. Har suttit här och väntat på Mister Linky... Slarvigt av mig!

Erik "Semlan" sa...

Inte dumt alls, baka bröd. Håller med i det du skriver. Visst behöver vi få använda våra händer till mer än att "knattra" på datorns keyboard. Matlagning och att baka är inte dumt alls. Jag lät mina tankar ta en annan väg denna torsdag, samtidigt en längtan på sätt och vis. Gillade familjen brödbaket?

Anonym sa...

Ja visst har du alldeles rätt. Det är härligt att baka; knåda degen och känna doften. Likaså är det så bra för välmåendet att kunna tillverka saker själv; handarbeta eller vad man nu gör. Alla har vi våra talanger. Här är min reflektion:

http://mariannlostinline.wordpress.com/2010/03/04/torsdagsreflektion-thursday-thoughts-40/

Unknown sa...

Hei, jeg postet refleksjoner og rørelse i sammen... ha en flott weekend:))

Anonym sa...

Mmm ser smarrigt ut :))

Sv: Det var inte mina vänner som hade den klösställningen till katterna, det var på Annelies blogg du såg det :)
http://alafoto.se/blogg/?p=9460

Ha en mysig helg.
/Helena