tisdag 18 augusti 2009

upp till kamp för våra systrar

I morse när jag kom till jobbet och träffade kollegan BK börja vi att prata om feminism, så under dagen har det legat kvar och grot i skallen.

Vad är det som gör att vi ser olika på flickor och pojkar?
Det finns mängder av frågor som dyker upp när man börjar fundera över de här frågorna.

Att kvinnor i Iran har det besvärligt det vet vi, men härom dagen hörde jag på nyhetarna att om kvinnor vägrar ställa upp på mannens behov av sex, så ska de inte få mat.
Och det ska bli lagstadga,år 2009 har kvinnor i världen fortfarande inte bestämmande rätt över sin kropp.

I Sverige infördes kvinnlig rösträtt 1921, en rättighet som vi i Västvärlden tar för givet, men våra systrar har kämpat för det.

När kommer våra iranska och andra systar få rätt till sin kropp och sin lika värde.

Saudiska moralpolisen stormade in på ett fackligt möte , och grep 18 filippinska gästarbetare 10 män och åtta kvinnor, och anklagade dem för prostitution.
Och det för att det finns ett generellt förbud för kvinnor och män som inte är släktingar att träffas.

Även om vi i ljuset av det som sker i världen har kommit otroligt långt här i Sverige får vi inte bara sitta ner och tro att det räcker med det.
Vi måste hjälpa våra systrar runt om i världen!

2 kommentarer:

Tanten sa...

Det är rent bedrövligt att vi inte kommit längre i världen och att inte de män som har kontakter med de beslutande i dessa länder har lyckats få sina medbröder att förstå att det finns en del att tjäna på jämställdhet även för männen.

Ninni sa...

Jag kan ibland tycka att vi inte kommit så långt i Sverige heller men jämfört med många andra länder så lever vi ju i ett paradis. Även i Brasilien är fortfarande väldigt ojämlikt både mellan man och kvinna men också mellan olika människor. Här finns otroliga skillnader i levnadstandard och utbildning. Men så hemskt som i Iran är det ju inte.
Hur resonerar männen egentligen?